In de eerste drie maanden van de zwangerschap leiden de grote hoeveelheden van het hormoon progesteron tot een gevoel van slaperigheid en de behoefte aan langer slapen. Aan de andere kant worden vrouwen ’s nachts vaker wakker om naar het toilet te gaan. In de maanden 4 tot 6 wordt het langzaam moeilijker om lekker te liggen. Met name de laatste drie maanden van de zwangerschap ontstaan de meeste slaapproblemen. Maagzuur, spierkrampen, rusteloze benen en de groter wordende baby kunnen de slaap verstoren.

Comfortabel slapen in het kort

  • Slapen op je linkerzij is het beste voor je baby.
  • Slapen op je buik is niet gevaarlijk voor je baby.
  • Slapen op je rug kan voor jou problemen opleveren, maar niet voor je baby.
  • Met een goed matras en strategisch geplaatste kussens kan je een voor jou prettige houding vinden.

De beste houding om te slapen als je zwanger bent

Als je buik echt een flinke omvang begint te krijgen, is het het beste om op je zij te slapen. Op je linkerzij heb je de beste doorbloeding. Dat is het gezondst voor de placenta en voor je baby. Je bekken kan dan wel weer kantelen. Als je al last hebt van je bekken en rug kan dit minder prettig voor je zijn. Het is daarom raadzaam om een kussen tussen je benen te leggen en je knieën gebogen te houden, zodat je bekken recht blijft als je op je zij slaapt.

Is buikslapen gevaarlijk voor je baby?

Veel vrouwen vragen zich af of slapen op je buik gevaarlijk voor de baby is. Verloskundigen en gynaecologen worden gek van de verhalen die hierover de ronde gaan. Het advies dat ze geven is om zo te gaan liggen, dat het voor jou het prettigst is. Alhoewel slapen op je zij theoretisch het beste is voor de doorbloeding, betekent dit niet dat andere houdingen per definitie slecht zijn voor je baby. Slapen op je buik kan voor jou onprettig zijn, maar je baby zit goed beschermd in je buik. De baby heeft vruchtwater om zich heen die beschermt, dus de baby zal niet geplet worden.

Slapen op je rug

Het kan gebeuren dat aderen worden afgekneld door op je rug te slapen, met als gevolg duizeligheid. Afhankelijk van de stand van je baarmoeder en de ligging van de baby, kan de grote lichaamsader bekneld raken. Dit kan problemen opleveren. Ook slapen op je rug is geen gevaar voor de baby, maar minder goed voor jezelf. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.