Terug naar de complete kennisbank

Vooral vrouwen kampen met dit probleem. Hormonen spelen een grote rol tijdens de overgang. In de overgang dalen zowel oestrogenen als progesteron en dat veroorzaakt vaak een slechtere slaap. Oestrogeen is een actief hormoon die vooral ook in de ochtend belangrijk is. Progesteron zorgt juist voor een slaperig gevoel. Ook vlak voor een menstruatie vindt er een grote daling plaats en zorgt voor een onrustige slaap.

Opvliegers

De verandering in oestrogeenspiegels leidt bij 75-85% van de vrouwen tot opvliegers, een onverwacht gevoel van warmte en zweten. Door de opvlieger stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je wakker wordt. Vrouwen met opvliegers hebben dan ook een meer verstoorde slaap dan vrouwen zonder opvliegers. Ook slaapapneu komt vaker voor bij vrouwen in de overgang.

Leeftijd

Slapeloosheid hoeft niet per se te maken hebben met de overgang. De behoefte aan slaap neemt af naarmate je ouder wordt. Ouderen slapen lichter en korter. Je bioritme is vooral heel belangrijk in combinatie met voeding. Zie ook onze blog over slecht inslapen. In België is er wel medicatie verkrijgbaar met bio-hormonen om dit tegen te gaan. Helaas is dit niet in Nederland verkrijgbaar. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze slaapspecialisten.