Hoe ziet jouw slaapritueel er uit? Heb je er eigenlijk wel een? Hopelijk waren jouw antwoorden “gezond” en “natuurlijk!”, want een slaapritueel is essentieel voor een goede en gezonde nachtrust. Vaste rituelen voor het slapen gaan helpen jouw lichaam om te realiseren dat het bedtijd is. Wanneer je lichaam deze overschakeling maakt begint het te ontspannen, wat helpt om makkelijker in slaap te komen en dieper in slaap te blijven. Maar wat maakt een slaapritueel gezond? Wat kun je het beste doen en welke rituelen kun je beter laten?

Hoofdkussen

En dan niet te vergeten, het hoofdkussen. Veel slapers liggen al jaren-lang op hetzelfde hoofdkussen. Soms wel meer dan tien jaar. Ze zijn er aan gewend en aan gehecht. Bedenk echter dat kussens na drie à vier jaar aan het eind van hun latijn zijn en vervangen moeten worden. Het is niet alleen hygiënisch om hem te vervangen – een mens verliest per nacht ongeveer een halve liter vocht via transpiratie, adem en speeksel en is een vrijplaats voor huisstofmijt, schimmels en dode huidcellen – na jaren trouwe dienst is de rek uit het kussen en geeft hij minder steun.

Ondersteunend kussen

Een ondersteunend kussen is een kussen die er mede voor zorgt dat je wervelkolom recht en in een natuurlijke houding komt te liggen. Slaagt jouw kussen hier niet of onvoldoende in, dan maken je spieren tijdens je slaap overuren om de incorrecte slaaphouding aan te passen. Een mogelijk gevolg is een onrustige nacht dat je uit je slaap houdt en je bij het op-staan last van je rug, schouders of nek hebt.

Meer weten?

Er zijn heel veel soorten kussens in verschillende maten, materiaal en hardheid. Wat nu het perfecte kussen voor jou is, is puur persoonlijk. Je kunt een kussen uitproberen in de winkel, maar ook thuis. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met onze slaapexperts!