Hoe ziet jouw slaapritueel er uit? Heb je er eigenlijk wel een? Hopelijk waren jouw antwoorden “gezond” en “natuurlijk!”, want een slaapritueel is essentieel voor een goede en gezonde nachtrust. Vaste rituelen voor het slapen gaan helpen jouw lichaam om te realiseren dat het bedtijd is. Wanneer je lichaam deze overschakeling maakt begint het te ontspannen, wat helpt om makkelijker in slaap te komen en dieper in slaap te blijven. Maar wat maakt een slaapritueel gezond? Wat kun je het beste doen en welke rituelen kun je beter laten?

Het belang van een slaapritueel

Ons lichaam heeft een interne biologische klok. Al onze handelingen die we overdag en ’s avonds uitvoeren hebben invloed op hoe accuraat dit klokje afgesteld is. Wanneer het buiten licht is maakt je lichaam bijvoorbeeld geen melatonine, het hormoon wat je slaperig maakt, aan. In de avond wil je daarom het tegenovergestelde. Een gezond slaapritueel bevorderd de productie van melatonine. Als je hier consistent in bent, begint jouw lichaam steeds meer te wennen aan bepaalde cues. Zo wordt het steeds makkelijker om in slaap te vallen wanneer je, door middel van een slaapritueel, aangeeft dat het tijd is om te slapen. Een ontspannen lichaam ervaart ook diepere, ongestoorde slaap. Zo haal je alle voordelen uit je nachtrust en krijgt je lichaam de mogelijkheid om geheel te herstellen.

Wat te doen in jouw slaapritueel

Idealiter begin je een uur voor je naar bed gaat met de voorbereiding. Zo geef je je lichaam de kans om genoeg te ontspannen en melatonine aan te maken, zodat je makkelijker in slaap kunt vallen. Het is daarom belangrijk om felle schermen te vermijden. Zet bij voorkeur je elektrische apparatuur uit of op de nachtstand. Dit filtert blauw licht uit. Blauw licht geeft ons lichaam het gevoel dat het nog licht is, waardoor het lastiger wordt om moe te worden.

Begin je slaapritueel echt goed met een lekkere pyjama. Douche je graag in de avond? Dan is dit een perfecte toevoeging aan je slaapritueel. Een warme douche of bad helpt je te ontspannen, waarna je meteen in je meest comfortabele pyjama kan kruipen. Omdat warmte goed helpt om te ontspannen kun je ook nog een kop warme melk of thee drinken. Zorg wel dat je kiest voor een thee zonder cafeïne, omdat dit een onrustige nachtrust kan veroorzaken.

Bereid je alvast voor op de volgende dag. Pak je spullen vast in en bereid je ontbijt alvast voor. Niet alleen voorkom je zo stress in de ochtend, maar zorg je er ook voor dat je niet in bed nog aan het plannen bent. Spoken er wel vaker gedachten rond in je hoofd terwijl je eigenlijk probeert te slapen? Schrijf ze dan letterlijk van je af voor het slapen gaan. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, maar ook vast een to-do list schrijven voor de volgende dag.

Sporten in de avond is een no-go, maar wat lichtelijke slaapoefeningen kunnen enorm helpend zijn om te ontspannen. Yoga Nidra, ook wel bekend als ‘yoga van de slaap’, kan helpen om je te ontspannen. Bij deze vorm van yoga beweeg en denk je zo min mogelijk, maar laat je je lichaam begeleid worden door een stem. Ook kun je er voor kiezen om tijd te maken voor ademhalingsoefeningen. Een rustige ademhaling werkt ook ontspannend, wat het makkelijker maakt om snel in dromenland te komen.

Een ritueel voor in de ochtend

Niet alleen helpt het om een vast ritueel te hebben om in slaap te komen. Ook kan het zinvol zijn om een vast patroon te hebben in de ochtend, zodat je makkelijker kunt beginnen met je dag. Zorg in ieder geval dat je je dag begint met een grote dosis licht. Doe de gordijnen open of stel een Wake Up Light in. Het licht verteld je lichaam weer dat het dag is, en dat het moet stoppen met het produceren van melatonine.

Ook in de ochtend is het prettig om te beginnen met wat lichte oefeningen. Je kunt bijvoorbeeld yoga doen, wat simpele stretches of gewoon een wandeling met de hond. Zorg ook voor een gezond ontbijt om jezelf genoeg energie te geven om goed op gang te komen.

Wat ook kan helpen is om na te gaan wat je focus voor de dag is. Wat wil je gaan doen, wat wil je bereiken en hoe kun je vandaag iets beter maken dan gister? Je kunt dit bijvoorbeeld opschrijven in je dagboek, of een to-do lijstje maken. Geef jezelf een reden om uit bed te komen door je dag te beginnen met positiviteit en motivatie!

Een gezond ritueel en een gezond bed

Als je consistent bent met je avond- en ochtendritueel zal je snel merken dat het makkelijker wordt om in slaap te vallen en wakker te worden. Maar hoe je slaapt heeft daar natuurlijk ook een belangrijke bijdrage in. De beste nachtrust ervaar je in een bed wat ingesteld is op jouw slaapprofiel. Zo ontvangt je lichaam de ondersteuning en ontspanning die het nodig heeft om elke ochtend fit en vitaal wakker te worden. Boek nu onze slaaptest en laat onze slaapadviseurs jouw helpen met het samenstellen van jouw best persoonlijke slaapoplossing!