De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt per persoon. Er zijn mensen die met weinig slaap al uitgerust zijn en mensen die met veel slaap pas uitgerust zijn. Het is dan ook een fabeltje dat iedereen 8 uur slaap nodig heeft. De slaapkwaliteit is een stuk belangrijker dan de hoeveelheid slaap. Je kunt het beste bepalen hoeveel slaap je nodig hebt aan de hand van hoe je je overdag voelt. Met 4 tot 5 uur slaap is de kernslaap behaald, dit zijn 3 slaapcycli. Hierin is de basis voor geestelijk en fysiek herstel gelegd. Toch voelt niet iedereen zich na 4 of 5 uur slaap al fit en uitgerust, dit komt door onze manier van leven.

Rust en ‘niks’

In onze maatschappij worden wij vaak beloond voor inspanning, niet voor ontspanning. Wij nemen dus ook steeds minder tijd voor ontspanning. Deze manier van leven leidt ertoe dat wij een hele hoge hersenactiviteit hebben. Mensen die slecht slapen hebben zowel overdag als ’s nachts een hogere hersenactiviteit dan goede slapers. Het is dus belangrijk om overdag regelmatig rust momenten te nemen en voor het slapen gaan ook enige tijd ‘niks’ meer te doen.

Beïnvloeding leeftijd

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt hangt niet alleen van je persoonlijke behoefte af. Je leeftijd beïnvloed ook de hoeveelheid slaap.

  • Baby’s gemiddeld 16 tot 18 uur
  • 2-4 jaar gemiddeld 13 uur
  • 5-9 jaar gemiddeld 11 uur
  • 10-12 jaar gemiddeld 10 uur
  • 13-24 jaar gemiddeld 9 uur
  • 25-49 jaar gemiddeld 7,5 uur
  • >50 jaar gemiddeld 6 uur

Dieper slapen

Er is nog een verschil, kinderen slapen dieper dan volwassenen. Vooral in het begin van de nacht. Vanaf ongeveer je 40e wordt de diepe slaapfase geleidelijk steeds korter. Bij ouderen is die er vaak nauwelijks meer. Zij liggen ’s nachts vaker en langer wakker en hebben minder remslaap. Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact met ons op.