Alcohol is eigenlijk gewoon gif voor je lichaam. Zodra je alcohol benut, gaat je lichaam gelijk druk bezig met het afbreken van het ‘gif’. In lage doseringen is alcohol opwekkend, bijvoorbeeld één wijntje, maar neem je meerdere wijntjes, dan krijg je een lekker loom en verdoofd gevoel. Je wordt slaperig.

Ga je vervolgens naar bed om te slapen, is het eerste wat je lichaam gaat doen: de alcohol afbreken. Hierdoor daalt het alcoholpromillage en kom je weer terug op het punt van één wijntje, waardoor het stimulerende effect terugkomt. Hierdoor zal je met name het tweede deel van je slaap onrustig en oppervlakkig slapen, of zelfs wakker worden. En de vraag is ook, doorloop je je fases dan wel goed?

Slechte slaapkwaliteit

Wat cafeïne betreft, blijven we van een stevige dosis cafeïne juist wakker. In energiedrankjes zit ook cafeïne, maar ook suiker. Deze combinatie verhoogt tijdelijk je alertheid, maar verslechteren je slaapkwaliteit en zorgen ervoor dat je de volgende dag slaperiger bent. Toch zijn de negatieve effecten van cafeïne niet in alle studies naar voren gekomen. Meer weten? Neem contact op met onze specialisten.