Regelmaat is erg belangrijk bij het aanpakken van slaapproblemen. Regelmatige bedtijden in combinatie met het op- en af bouwen van de dag werken positief. Hetzelfde geldt voor het opbouwen van de dag door licht en het afbouwen van de dag door ontspanning en weinig licht.

Wisselingen

Grote wisselingen in je bedtijden, bijvoorbeeld te lang uitslapen, zorgen voor een grote aanpassing van je biologische klok. Zorg er dus voor dat je niet meer dan 1,5 uur van je normale bedtijd afwijkt. Slaap ook niet langer dan 1,5 uur uit. Je kunt beter overdag een dutje doen, dan te lang op bed blijven liggen.

Uitzondering

Wel is er een uitzondering voor avond mensen. Zij bouwen de hele week een slaaptekort op omdat ze later naar bed gaan, maar wel vroeg op moeten staan. Voor hen kan uitslapen in de weekenden wel helpen. Het zou echter wel beter zijn om werk te zoeken dat beter bij hun biologische klok past (werk in de middag of avond).

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je uiteraard contact met ons opnemen. Onze slaapadviseurs nemen de tijd voor een passend slaapadvies.