Doe jij wel eens een dutje? Er zitten een heleboel voordelen aan een korte powernap na de lunchpauze, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Het is je vast wel eens overkomen: je zakt even in tussen de middag en besluit een dutje te doen, maar wanneer je wakker wordt voel je je eigenlijk alleen maar erger dan voorheen! Nu krijg je helemaal niks meer gedaan, terwijl je agenda nog helemaal vol staat. Hoe komt dit, en nog belangrijker, hoe voorkom je dit? In deze blog geven we je een lesje powernappen zodat jouw powernap geen downnap hoeft te zijn!

De wetenschap achter een powernap

Suf wakker worden na een dutje is geen toeval. Dit komt omdat je niet op elk moment van je dutje even diep slaapt. Een slaapcyclus bestaat uit vijf fases. Om een perfecte powernap te nemen is het belangrijk om te bedenken in welke slaapfase je wakker wilt worden. De activiteit van je lichaam en brein verschillen per fase, waardoor wakker worden in elke fase anders voelt. In de eerste slaapfases slaap je bijvoorbeeld lichter, waardoor het makkelijker is om wakker te worden. Als je tijdens je diepste slaapfase wakker gemaakt wordt, kun je je voorstellen dat het niet zo gemakkelijk gaat.

De ideale duur van je dutje

Een volledige slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Als je alle voordelen uit je dutje wilt halen, is dit een mooie tijd om de wekker op te zetten. Een volle slaapcyclus geeft een enorme boost aan je productiviteit, creativiteit en aan je geheugen. Wel is een anderhalf uur slapen lastig in je dag te passen, vooral als je aan het werk bent. Ook zal je iets meer moeite kunnen krijgen om ’s avonds weer in slaap te komen. Als je van plan bent om te snoozen voor een volledige slaapcyclus is het aan te raden om dit vroeg op de middag te doen. Zo heb je er in de avond weer minder last van.

De meest populaire lengte voor een dutje is 10 tot 20 minuten. Als je hier je wekker op zet word je wakker aan het einde van de lichtste slaapfases. Dit zijn de dutjes die we een powernap noemen: ze bieden in een korte tijd een hele hoop voordelen zonder dat je je achteraf slaperig voelt. Na powernap voel je je waarschijnlijk alert en actief en heb je geen probleem om wakker te blijven. Ook zijn deze dutjes redelijk makkelijk om in te plannen, zoals tijdens de lunchpauze. Je kunt ze het beste gewoon vanuit je luie stoel of op de bank doen, het liefst met een fijn nekkussen. Zo ben je minder geneigd om in bed te blijven liggen. Bij voorkeur neem je powernaps niet meer na 3 uur ’s middags. Zo hebben ze geen negatieve invloed op je nachtrust. Een gouden tip voor een écht krachtige powernap is om een kop koffie te drinken voor je je ogen sluit. De cafeïne van een kop koffie heeft namelijk ongeveer een half uur nodig om in te werken. Zo word je wakker op het moment dat de cafeïne boost begint en hervat je de dag met een vliegende start.

Dutjes die korter duren, zoals vijf minuten, zijn over het algemeen niet aan te raden. Ze zijn te kort voor je lichaam om iets gedaan te krijgen en er zitten daarom geen voordelen aan. Dutjes die tussen de 30 en 60 minuten duren, zijn net weer te lang. Je wordt zo wakker in het diepste van je slaap. In deze diepe slaapfases is je brein druk bezig met het verwerken van informatie en wakker worden tijdens dit proces veroorzaakt slaapinertie. Slaapinertie is dat suffe, vermoeide gevoel dat je ervaart wanneer je wakker wordt van een slecht dutje. In deze toestand ervaar je verminderde cognitieve en motorische prestaties en voel je je waarschijnlijk gedesoriënteerd. Slaapinertie houdt vaak een half uur aan, waardoor je zelfs na je lange dutje nog niet productief kunt zijn.

Wat houdt je nog tegen?

Dutjes kunnen soms een beetje intimiderend zijn. Het is bijvoorbeeld niet voor iedereen even makkelijk om zomaar in slaap te vallen. Het beste advies is om je daar geen zorgen over te maken. Zelfs als je niet helemaal in slaap valt gun je jouw lichaam en hoofd een rustmomentje en dat kan nooit kwaad. Ook zal het steeds makkelijker worden om in slaap te vallen als je er een klein ritueel van maakt. Doe bijvoorbeeld een slaapmasker op en stop oordopjes in om een ideale slaapsituatie te creëren. Na een tijdje zal je lichaam het masker en de oordopjes relateren aan ontspanning, wat het makkelijker maakt om snel in slaap te vallen.

Een andere zorg die je misschien hebt is de angst om niet op tijd wakker te worden, waardoor je suf wakker wordt. De timing van je dutje is hier van uiterst belang. Het is daarom belangrijk om een wekker te zetten en om niet te op snooze te klikken. Als je dit wilt voorkomen is het slim om je wekker of telefoon ver te verwijderen van de plek waar je gaat dutten. Maak het jezelf maar lastig door jezelf te forceren om op te staan. Zo weet je zeker dat je niet blijft liggen!

Er is maar één ding beter dan een goede powernap…

En dat is een goede en gezonde nachtrust in jouw perfecte bed! Een dutje is hartstikke gezond voor je mentale en emotionele gesteldheid, mits je het goed doet. Voor fysiek en mentaal herstel is het wel belangrijk dat je ook ’s nachts goed uitrust. Zo word je elke dag fit en vitaal wakker en kom je de dag nog beter door, zelfs zonder dutje! Wil jij ook ’s nachts goed en gezond slapen? Boek nu een afspraak in één van onze winkels en vind samen met één van onze slaapadviseurs jouw perfecte slaapoplossing!

De helft van de pret van een luxe vakantie is het hotel waar je in verblijft. Wat is er nou heerlijker dan wakker worden in een reusachtig bed met fluffy kussens en een knisperend laken? En hoe lekker is het om na een lange dag vol activiteiten in je hoge, opgemaakte bed te springen? Eigenlijk zou je die luxe thuis ook wel willen, of niet? En dat verdien je ook! In deze blog leggen we je graag uit hoe jij ook thuis een fantastische en extravagante slaapervaring kunt creëren.

De perfecte inrichting

Hotelkamers zijn de perfecte inspiratie voor een ideale slaapkamer. Ze zijn namelijk ingericht met één doel: het bieden van een perfecte nachtrust, zodat je bij kunt komen van een lange dag en het meeste kunt halen uit de volgende. Voordat je aan een nieuw bed begint, is het dus slim om de slaapkamer zelf onder de loep te nemen. Is jouw slaapkamer wel écht ingericht om te slapen? Bedenk je of het meubilair wat in jouw slaapkamer staat, wel echt in de slaapkamer thuishoort. Zo is een grote stoel om je kleding overheen te hangen is wel handig, maar wel brengt dit onrust in de slaapkamer. De mentaliteit is hier key: zorg ervoor dat je hoofd je bed en slaapkamer associeert met slapen, net zoals je dat doet met een hotelkamer. Een minimalistische slaapkamer maakt het ook makkelijker om hem smaakvol aan te kleden met al jouw favoriete stoffen en kleuren.

Het lekkerste beddengoed

Goed beddengoed is het halve werk! Een hotelbed heeft dan ook niet voor niks heerlijk zachte, luchtige en donzige kussens en dekens. Vaak bieden hotels ook nog eens een heel assortiment aan kussens, zodat je er één kan kiezen die bij jou past. Voor een hotelgevoel in jouw eigen slaapkamer heb je natuurlijk geen stapel aan kussens nodig, maar slechts één goed kussen. Welk kussen het beste is, verschilt per persoon. Als je benieuwd bent welke hardheid en welke vulling bij jou past, ben je altijd welkom om onze slaapadviseurs om advies te vragen.

Kies beddengoed wat lekker groot valt op je bed. Zo krijg je écht het gevoel dat je tussen donzen wolken slaapt. Was daarnaast je beddengoed regelmatig en schud je kussens en deken uit na het slapen gaan. Vouw als laatste het hoekje om en je roomservice ritueel is voltooid!

Het ideale bed

Hotelbedden zijn vaak niet per se betere bedden. De ervaring van een hotelkamer en het frisse, zachte beddengoed speelt vaak een hele grote rol. Wel hebben hotelbedden vaak een aantal kenmerken die ze dat heerlijke, luxe gevoel geven. Zo hebben hotelbedden vaak een hoge instap, wat voor veel mensen prettig is. Luxe hotelbedden zijn vaak boxsprings die vaak hoger zijn dan een standaard ledikant. Maar ook met een ledikant kan je de boxspring look en feel creëren met het juiste model en matras. Om het hotelgevoel helemaal na te bootsen kun je het beste kiezen voor een groot king size bed. Alleen al de luxe en comfortabele uitstraling geeft zin om snel in bed te duiken en heerlijk weg te dromen.

Jouw eigen hotelbed

Ben je toe aan een nieuw bed en wil je persoonlijk advies om jouw eigen hotelervaring te creëren in de slaapkamer? Onze slaapadviseurs staan altijd klaar om jouw ideale slaapkamer in te richten. Boek nu onze slaaptest en vind het bed waar jij elke ochtend heerlijk uitgerust in wakker kunt worden. Samen vinden we de slaapoplossing die jouw beste hotelbed ervaring overtreft!

Hoe ziet jouw slaapritueel er uit? Heb je er eigenlijk wel een? Hopelijk waren jouw antwoorden “gezond” en “natuurlijk!”, want een slaapritueel is essentieel voor een goede en gezonde nachtrust. Vaste rituelen voor het slapen gaan helpen jouw lichaam om te realiseren dat het bedtijd is. Wanneer je lichaam deze overschakeling maakt begint het te ontspannen, wat helpt om makkelijker in slaap te komen en dieper in slaap te blijven. Maar wat maakt een slaapritueel gezond? Wat kun je het beste doen en welke rituelen kun je beter laten?

Het belang van een slaapritueel

Ons lichaam heeft een interne biologische klok. Al onze handelingen die we overdag en ’s avonds uitvoeren hebben invloed op hoe accuraat dit klokje afgesteld is. Wanneer het buiten licht is maakt je lichaam bijvoorbeeld geen melatonine, het hormoon wat je slaperig maakt, aan. In de avond wil je daarom het tegenovergestelde. Een gezond slaapritueel bevorderd de productie van melatonine. Als je hier consistent in bent, begint jouw lichaam steeds meer te wennen aan bepaalde cues. Zo wordt het steeds makkelijker om in slaap te vallen wanneer je, door middel van een slaapritueel, aangeeft dat het tijd is om te slapen. Een ontspannen lichaam ervaart ook diepere, ongestoorde slaap. Zo haal je alle voordelen uit je nachtrust en krijgt je lichaam de mogelijkheid om geheel te herstellen.

Wat te doen in jouw slaapritueel

Idealiter begin je een uur voor je naar bed gaat met de voorbereiding. Zo geef je je lichaam de kans om genoeg te ontspannen en melatonine aan te maken, zodat je makkelijker in slaap kunt vallen. Het is daarom belangrijk om felle schermen te vermijden. Zet bij voorkeur je elektrische apparatuur uit of op de nachtstand. Dit filtert blauw licht uit. Blauw licht geeft ons lichaam het gevoel dat het nog licht is, waardoor het lastiger wordt om moe te worden.

Begin je slaapritueel echt goed met een lekkere pyjama. Douche je graag in de avond? Dan is dit een perfecte toevoeging aan je slaapritueel. Een warme douche of bad helpt je te ontspannen, waarna je meteen in je meest comfortabele pyjama kan kruipen. Omdat warmte goed helpt om te ontspannen kun je ook nog een kop warme melk of thee drinken. Zorg wel dat je kiest voor een thee zonder cafeïne, omdat dit een onrustige nachtrust kan veroorzaken.

Bereid je alvast voor op de volgende dag. Pak je spullen vast in en bereid je ontbijt alvast voor. Niet alleen voorkom je zo stress in de ochtend, maar zorg je er ook voor dat je niet in bed nog aan het plannen bent. Spoken er wel vaker gedachten rond in je hoofd terwijl je eigenlijk probeert te slapen? Schrijf ze dan letterlijk van je af voor het slapen gaan. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, maar ook vast een to-do list schrijven voor de volgende dag.

Sporten in de avond is een no-go, maar wat lichtelijke slaapoefeningen kunnen enorm helpend zijn om te ontspannen. Yoga Nidra, ook wel bekend als ‘yoga van de slaap’, kan helpen om je te ontspannen. Bij deze vorm van yoga beweeg en denk je zo min mogelijk, maar laat je je lichaam begeleid worden door een stem. Ook kun je er voor kiezen om tijd te maken voor ademhalingsoefeningen. Een rustige ademhaling werkt ook ontspannend, wat het makkelijker maakt om snel in dromenland te komen.

Een ritueel voor in de ochtend

Niet alleen helpt het om een vast ritueel te hebben om in slaap te komen. Ook kan het zinvol zijn om een vast patroon te hebben in de ochtend, zodat je makkelijker kunt beginnen met je dag. Zorg in ieder geval dat je je dag begint met een grote dosis licht. Doe de gordijnen open of stel een Wake Up Light in. Het licht verteld je lichaam weer dat het dag is, en dat het moet stoppen met het produceren van melatonine.

Ook in de ochtend is het prettig om te beginnen met wat lichte oefeningen. Je kunt bijvoorbeeld yoga doen, wat simpele stretches of gewoon een wandeling met de hond. Zorg ook voor een gezond ontbijt om jezelf genoeg energie te geven om goed op gang te komen.

Wat ook kan helpen is om na te gaan wat je focus voor de dag is. Wat wil je gaan doen, wat wil je bereiken en hoe kun je vandaag iets beter maken dan gister? Je kunt dit bijvoorbeeld opschrijven in je dagboek, of een to-do lijstje maken. Geef jezelf een reden om uit bed te komen door je dag te beginnen met positiviteit en motivatie!

Een gezond ritueel en een gezond bed

Als je consistent bent met je avond- en ochtendritueel zal je snel merken dat het makkelijker wordt om in slaap te vallen en wakker te worden. Maar hoe je slaapt heeft daar natuurlijk ook een belangrijke bijdrage in. De beste nachtrust ervaar je in een bed wat ingesteld is op jouw slaapprofiel. Zo ontvangt je lichaam de ondersteuning en ontspanning die het nodig heeft om elke ochtend fit en vitaal wakker te worden. Boek nu onze slaaptest en laat onze slaapadviseurs jouw helpen met het samenstellen van jouw best persoonlijke slaapoplossing!

Veel vrouwen hebben last van slapeloosheid in de overgang. De lichamelijke en hormonale veranderingen die in het lichaam gebeuren kunnen de slaapkwaliteit zeker beïnvloeden. Opvliegers verstoren je nachtrust, en soms kom je überhaupt niet goed in slaap. De overgang kan ook in het dagelijks leven een behoorlijke invloed hebben, bijvoorbeeld in je stemming en relatie. Deze stressfactoren hebben allemaal een negatieve impact op de kwaliteit van je nachtrust. Wat kun je er aan doen? In deze blog geven we je een aantal tips om iets beter te slapen in de overgang.

Houd de kamer koel

Een van de klachten waar je vrouwen het meest over hoort tijdens de overgang is nachtzweten, ook wel opvliegers. Omdat de hormonen van slag zijn, denkt het lichaam soms dat het warmer is dan het eigenlijk echt is. Je lichaam begint te transpireren omdat het wil afkoelen. Alhoewel het niet gevaarlijk is, is het wel heel erg vervelend. Om goed om te kunnen gaan met deze overmatige transpiratie is een koude en goed geventileerde slaapkamer erg belangrijk. Zorg bijvoorbeeld voor een airconditioner en kies voor katoenen nachtkleding. Het kan ook helpen om in deze fase van je leven te kiezen voor een matras en dekbed die beter ventileren en vocht absorberen. Denk bijvoorbeeld aan een pocketveringsmatras en een donzen dekbed. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt. Tijdens het transpireren verliezen we een boel vocht, maar we hebben ook juist hydratatie nodig om ons lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is daarom belangrijk om goed te blijven drinken om dehydratatie te voorkomen.

Ondersteuning voor je hormonenbalans

Tijdens zowel de menstruatie cyclus en de overgang schommelt ons lichaam constant met de hormonenbalans. De disbalans tussen de hormonen oestrogeen, wat belangrijk is voor diepe slaap, en het hormoon progesteron, die zorgt voor herstel en slaperigheid, is vooral lastig. Wanneer we ons 40e levensjaar naderen, daalt ook de productie van oestrogeen en progesteron. Om te proberen je hormoonbalans terug te vinden kan het helpen om te letten op de voeding. Het is bijvoorbeeld verstandig om te letten op je dagelijkse intake van koolhydraten en suikers, omdat dit je bloedsuikerspiegel omhoog haalt. Bij een hoge bloedsuikerspiegel moet je lichaam insuline produceren, wat de productie van het slaaphormoon melatonine belemmert. Zorg daarom ook dat je niet meer eet in de uren voor het slapengaan.

Zorg voor een gezond slaapritueel

Een gezond slaapritueel ondersteunt je lichaam om routine te houden in je slaapgedrag. Als je elke nacht rond dezelfde tijd naar bed gaat en je lichaam aanleert te ontspannen met een vast ritueel van ongeveer een uur, wordt het makkelijker om te slapen en in slaap te blijven. Een gezond slaapritueel bestaat uit stappen om je lichaam te laten ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een warm bad, yoga, een goed boek of een kop kruidenthee. Probeer in je avondritueel factoren die het lastig maken om te slapen te vermijden. Drink bijvoorbeeld geen koffie of thee met cafeïne, zet je schermen uit en dim de lichten. Hoe consistenter je bent met je slaapritueel, hoe makkelijker het wordt om in slaap te vallen.

Het belang van een goede nachtrust

Tijdens de overgang is je lichaam geheel uit balans en ondergaat het een groot aantal veranderingen. Het is daarom belangrijk om extra lief te zijn voor je lichaam en om het de ondersteuning te bieden die het nodig heeft. Zo krijgt je lichaam optimaal de kans om te herstellen en om de hormonen in balans te houden. Boek nu een slaaptest bij Morgana Doetinchem en stel samen met onze slaapadviseurs een slaapoplossing samen die perfect bij jouw lichaam past.

Goed en gezond slapen begint natuurlijk met een bed waar je lekker in ligt, maar om echt goed te slapen zijn andere factoren ook van enorme invloed. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om in een donkere, rustige slaapkamer te slapen met een aangename temperatuur. Een factor die we vaak onderschatten is ons beddengoed. Je hebt misschien wel een zomer- en een winterdeken en een simpel maar lekker kussen. Maar biedt jouw beddengoed de ondersteuning en het comfort om lekker en ongestoord te slapen? Lees hier alles over het perfecte beddengoed voor een perfecte nachtrust!

Het hoofdkussen

Jouw hoofdkussen is zeker een hoofdzaak voor een goede en gezonde nachtrust. Een ideaal hoofdkussen biedt niet alleen een zachte ondergrond voor je hoofd, maar ook de juiste ondersteuning voor je nek. Het hoofdkussen zorgt ervoor dat je nek in lijn komt te staan met je ruggengraat, zodat je lichaam nergens onder druk staat. Op deze manier kun je spierpijn bij het wakker worden voorkomen en heeft je lichaam ’s nachts optimaal de mogelijkheid om te herstellen en zich klaar te maken voor de volgende dag. Als je nek stijf aanvoelt is je kussen waarschijnlijk te hard of te zacht. Je slaaphouding heeft hier ook invloed op. Let bij het kiezen van een kussen ook op het materiaal. Het liefste heb je een kussen met dons of met latex vulling voor goede ventilatie. Zo voorkom je onaangename temperaturen, vochtigheid, allergenen en huisstofmijt. Dons is een aangename optie voor een zacht kussen, en latex is ideaal wanneer je op zoek bent naar een steviger kussen met meer ondersteuning.

Het dekbed

Dekbedden zijn grotendeels een kwestie van smaak en temperatuur. Op basis van het seizoen zal je waarschijnlijk willen wisselen van de dikte van het dekbed. De zomernachten in Nederlandse zijn echter niet altijd even warm, waardoor je waarschijnlijk baat hebt bij een dekbed wat geschikt is voor allerlei verschillende temperaturen. Ook is het van belang om te kiezen voor een dekbed wat vocht absorberend is. In onze slaap zweten we geregeld. Als jouw dekbed niet goed om kan gaan met het vocht komt dit het klimaat van jouw bed niet ten goede. Een dekbed met een ademend materiaal, zoals dons, is daarom vaak ideaal. Omdat dons goede ventilatie biedt, blijft de temperatuur aangenaam en blijft er geen vocht over om huisstofmijt aan te trekken.  Een andere optie is wol of kameelhaar. Deze natuurlijke vullingen absorberen veel vocht, en zorgen voor een perfecte temperatuur zodat je het nooit te koud of warm hebt.

Als je graag samen met je partner onder één deken slaapt, is het mogelijk dat jullie niet altijd allebei lekker liggen. Om een perfecte balans samen te stellen is het bij onze donzen dekbedden mogelijk om de opvulling van het dekbed per vlak in te stellen. Zo kunnen jullie allebei comfortabel liggen onder jullie ideale dekbed. Het is verder ook nog mogelijk om bepaalde delen van jouw kant van het dekbed zwaarder te maken. Als je bijvoorbeeld vaak last hebt van koude voeten, kun je de onderste vlakken van je dekbed bijvullen. Zo stel je jouw persoonlijke droomdekbed samen; en die van je partner!

Het ideale bed

Hotelbedden zijn vaak niet per se betere bedden. De ervaring van een hotelkamer en het frisse, zachte beddengoed speelt vaak een hele grote rol. Wel hebben hotelbedden vaak een aantal kenmerken die ze dat heerlijke, luxe gevoel geven. Zo hebben hotelbedden vaak een hoge instap, wat voor veel mensen prettig is. Luxe hotelbedden zijn vaak boxsprings die vaak hoger zijn dan een standaard ledikant. Maar ook met een ledikant kan je de boxspring look en feel creëren met het juiste model en matras. Om het hotelgevoel helemaal na te bootsen kun je het beste kiezen voor een groot king size bed. Alleen al de luxe en comfortabele uitstraling geeft zin om snel in bed te duiken en heerlijk weg te dromen.

Persoonlijk advies

Twijfel je nog over welk hoofdkussen het beste bij jou zou passen? Of heb je misschien vragen over welk dekbed een slaapadviseur jou zou aanraden? Onze slaapadviseurs staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden. Boek nu een afspraak in één van onze winkels en samen gaan we op zoek naar het beste beddengoed voor jouw perfecte nachtrust. Ook kun je bij Morgana Doetinchem een gratis slaaptest doen. In onze slaaptest meten we precies wat jouw lichaam nodig heeft om elke nacht goed en gezond te slapen. Zo kunnen we je een slaapoplossing aanbieden die perfect aansluit op jouw slaapprofiel. Maak nu een afspraak en ervaar meteen wat 10 jaar lang goed en gezond slapen voor jou kan betekenen!

De lente is weer in het land en onze nieuwe collectie dekbedovertrekken liggen weer in de schappen. Hoog tijd om eens te vertellen wat de verschillende materialen zijn met hun eigenschappen.

Katoen Satijn

Katoen Satijn is een zachte, gladde, soepele en lichte stof. Doordat er per iedere horizontale draad, 4 verticale draden boven worden gebruikt, komen de draden meer boven op het katoen te liggen en daardoor krijgt het katoen de kenmerkende lichte glans

Percal Katoen

Percal Katoen heeft een zachte look zonder de glans van satijn. Boven iedere horizontale draad komt een verticale draad. Het is soepel maar wat steviger dan katoensatijn en wat minder glad. Daardoor kreukt het wat meer dan gemiddeld. Het is heerlijk koel en geeft een beetje een crispy gevoel.

Linnen

Linnen heeft een heleboel goede eigenschappen maar laten we beginnen met de meest opvallende: linnen kreukt! De vezel van linnen is ontzettend sterk, is luchtig omdat het warmte niet vasthoudt. Ook kan linnen wel 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen, maar droogt ook weer snel. Ideaal voor de warme zomernachten. Vaak wordt de onderzijde van een dekbed overtrek vervaardigt van katoen satijn.

Tencel

Tencel is afkomstig van de eucalyptusboom een zeer duurzaam product en zo milieuvriendelijk dat het het Europese Ecolabel heeft gekregen. Tencel is zo zacht als zijde, neemt goed vocht op en staat dat ook gemakkelijk weer af, daardoor voelt het koel aan. De structuur van de vezel zorgt voor een bijzonder goede vocht- en warmteregulering.

Bamboe

Bamboe is net als Tencel zijdezacht, van nature hypoallergeen en antibacterieel. Bamboe reguleert het vocht en neemt 3x meer vocht op als katoen. Bamboe is zeer geschikt voor vrouwen in de overgang die last hebben van hitte en nachtzweten. Het geeft een aangenaam droog gevoel en is ademend. Bamboe heeft een gladde vezel en daardoor geschikt voor de gevoelige huid. Je zou zeggen dat het bijna dezelfde eigenschappen heeft als linnen, maar linnen heeft een rijkere vezel en daardoor sterker dominanten in zijn eigenschappen.

Bamboe wordt gekweekt op aangelegde velden. Dit is dus niet de bamboe die de Panda eet.

Tencel is een zeer duurzaam geproduceerde vezel, dat wordt gemaakt van eucalyptus hout en verwerkt wordt tot een zachte en soepele natuurvezel.

Vezel met veel voordelen

Dit vezel heeft veel voordelen. Het is zo zacht als zijde, zo koel als linnen, zo warm als wol en neemt tot wel 150% meer vocht op als katoen. De Tencel-vezel is sterk en gemakkelijk in onderhoud. Door zijn gladde oppervlakte heeft Tencel een zijdeglans. Het is een perfect product voor zowel in de winter als in de zomer.
Tencel neemt goed vocht op en staat dat ook heel makkelijk weer af, dus de stof droogt ook zeer snel weer op. De structuur van de vezel zorgt voor een bijzonder goede vocht- en warmteregulering.

Een stof van eucalyptusbomen

Tencel is slecht is een merknaam. De stof wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Voor Tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen. De bomen worden gekapt, de barst verwijderd en de kale stammen worden in hele kleine stukjes gehakt. Het hout gaat daarna een heel proces door.

Milieuvriendelijk product

Zoals we als aangaven is Tencel een duurzaam product. De chemische producten die worden gebruikt, worden tot wel 99,6% opnieuw gebruikt. Het afvalwater dat vrij komt is onschadelijk. Voor een mooi en egaal uiterlijk dienen vezels gebleekt worden. Voor Tencel is een proces van volledig chloorvrij bleken ontwikkeld. Tencel is dus biologisch afbreekbaar. Het is zo milieuvriendelijk dat het het Europese Ecolabel heeft gekregen!

Bekijk onze collectie

Wij, bij Morgana Doetinchem, zijn dan ook heel trots op onze collectie van KAYORI die veel keuze in deze mooie producten heeft. Bezoek onze winkel om het aanbod te aanschouwen.

Word je regelmatig wakker met een stijve nek of schouderpijn? Zijn je schouderklachten in de ochtend erger dan ‘s avonds? Het kan zijn dat je slaaphouding deze klachten veroorzaakt. Vaak komen schouderklachten door het slapen op een matras dat de druk niet voldoende verdeeld, waardoor er een piekdruk op het schoudergewricht ontstaat. Het is daarom van belang dat je een matras kiest waarbij de schouder voldoende wegzakt in de matras. Nog beter is de combinatie met een bedbodem dat letterlijk ruimte maakt bij je schouder! Morgana heeft de unieke SLAAPTEST ontwikkeld waarbij je direct voelt wat de beste ondersteuning voor je is.

Hoofdkussen

En dan niet te vergeten, het hoofdkussen. Veel slapers liggen al jaren-lang op hetzelfde hoofdkussen. Soms wel meer dan tien jaar. Ze zijn er aan gewend en aan gehecht. Bedenk echter dat kussens na drie à vier jaar aan het eind van hun latijn zijn en vervangen moeten worden. Het is niet alleen hygiënisch om hem te vervangen – een mens verliest per nacht ongeveer een halve liter vocht via transpiratie, adem en speeksel en is een vrijplaats voor huisstofmijt, schimmels en dode huidcellen – na jaren trouwe dienst is de rek uit het kussen en geeft hij minder steun.

Ondersteunend kussen

Een ondersteunend kussen is een kussen die er mede voor zorgt dat je wervelkolom recht en in een natuurlijke houding komt te liggen. Slaagt jouw kussen hier niet of onvoldoende in, dan maken je spieren tijdens je slaap overuren om de incorrecte slaaphouding aan te passen. Een mogelijk gevolg is een onrustige nacht dat je uit je slaap houdt en je bij het op-staan last van je rug, schouders of nek hebt.

Meer weten?

Er zijn heel veel soorten kussens in verschillende maten, materiaal en hardheid. Wat nu het perfecte kussen voor jou is, is puur persoonlijk. Je kunt een kussen uitproberen in de winkel, maar ook thuis. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met onze slaapexperts!

Het kan zijn dat je topper of matras verschuif. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van je slaaphouding en hoeveel je beweegt in je slaap. Mocht je topper of matras teveel verschuiven, dan kun je dit oplossen door het gebruik van onze box-fix. Auping heeft zelfs een fixeersysteem zodat de topper aan de bijpassende matras bevestigd kan worden.

Tips

Meer weten?

Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met onze slaapexperts!

Je komt terug van vakantie en hebt op een heerlijk bed geslapen. Dan denk je: dat bed moet ik ook hebben! De meeste hotels hebben boxspring bedden. Maar wat is een boxspring nou eigenlijk? En is een boxspring dan ook echt beter dan een lattenbodem? Laten we beide bedbodems eens bekijken om te kijken of dat ook echt zo is.

Wat is een boxspring eigenlijk?

Hoog tijd om wat misverstanden de wereld uit te helpen. Een boxspring is namelijk helemaal geen bed, maar een bedbodem. In de box zitten metalen veren. De bodem van een boxspring is standaard gestoffeerd. Om je bed compleet te maken heb je nog een matras en eventueel topper nodig. We adviseren altijd een pocketvering matras op een boxspring bodem te leggen. Een mee-gestoffeerd hoofd- en/of voetenbord maken je boxspringbed compleet.

Voordelen van een boxspring

Boxspringbedden liggen over het algemeen erg comfortabel. Dit hangt wel af van de kwaliteit van de materialen die gebruikt worden in de bodem en natuurlijk of het juiste matras is gekozen voor jouw lichaamsprofiel. Ben je van plan om een nieuwe boxspring te kopen? Dit zijn enkele voordelen:

Wat is een lattenbodem eigenlijk?

Een lattenbodem bestaat uit een bedkader met daarin de latten. Om een bed compleet te maken is een matras en eventueel een ledikant nodig.

Voordelen van een lattenbodem

Lattenbodems liggen over het algemeen erg comfortabel en bieden goede ondersteuning. Dit hangt wel af van de kwaliteit van de lattenbodem en zeker ook het schuimmatras op de lattenbodem. Lattenbodems kunnen gemaakt worden met verschillende materialen en technieken. Een kwalitatief goede lattenbodem is qua slaapcomfort nauwelijks te vergelijken met een goedkoop exemplaar. Het is daarom ook belangrijk om je goed te laten adviseren.

Conclusie

Is er een verschil inslaapcomfort? Door de grote populariteit van de boxspring zou je bijna gaan denken dat deze bedbodem beter is dan een lattenbodem. Maar is dat ook zo? Nee, dat is een fabeltje. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een goed ligcomfort en lichaamsondersteuning. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze adviseurs.